Recept: Kanelbullar

För att lyckas göra saftiga kanelbullar så behöver man: 
                             
      5 dl kall mjölk                  250g rumsvarmt smör
          50 g jäst                          200g mandelmassa
  1 dl strösocker                          2 dl farinsocker
           2 ägg                                1 msk vaniljsocker 
 1 msk vaniljsocker                       0.5 dl kanel 
   O.5 tsk salt
 150 g rumsvarmt smör
    Vetemjöl special 
 
Jag arbetar med en kalljäst bulldeg när jag gör bullar, det vi säga att jag gör färdigt bullarna innan dem får jäsa. 
 
Jag börjar alltid med fyllningen: River mandelmassan i en bunke, blandar med resterande ingredienser med en elvisp tills jag har en jämn fin kräm och ställer åt sidan. 
 
Därefter gör jag bulldegen: Lägger alla ingredienser (förutom mjölet) i en bunke alt. köksassistans. Häller sedan i vetemjölet i omgångar tills degen släpper från kanten. Degen är klar när du kan känna på den utan att fingrarna blir kladdiga. 
 
Nu är det dags för magin. Jag kavlar ut degen försiktigt på ett mjölat bord, stryker på fyllningen med hjälp av en palett och börjar forma antingen snäckor, snurror eller knutor och lägger på plåtar med bakplåtspapper. 
 
Låter sedan bullarna jäsa på plåtarna i ca 1.5-2 timmar. Sätter på ugnen på 225 grader. Gräddar bullar "nakna" i ca 10 minuter och penslar på sockerlag när dem är uttagna. Strösslar därefter på pärlsocker och låter dem svalna. Serveras sen med kall mjölk❤