Recept: Saftig morotskaka
För att lyckas göra den mest saftiga morotskakan som går att göra behövs:
4 ägg 200 g färskost
4 dl socker 100 g smör
2 dl rapsolja 4 dl florsocker
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
200g morötter
Inför det här receptet börjar jag alltid med att riva morötterna i en bunke och ställer åt sidan.
Därefter blandar jag alla torrvaror (vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en annan bunke med hjälp av en ballongvisp så att det blir jämt fördelat.
Sedan börjar jag med själva smeten: Vispar ägg och socker poröst. Blandar sedan i rapsoljan, fortsätter vispa. I med bunken med torrvarorna, blandar försiktigt till en jämn smet och allra sist kramar jag ur morötterna så att saften från de försvinner och vänder ner dem i smeten med hjälp av en slickepott.
Nästa steg: Smörj en liten långpanna med smör och pudra med vetemjöl. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen på 180 grader i ca 35-45 minuter beroende på hur stor formen är och mängden smet. Jag brukar sätta en timer på 25 minuter först och se därefter om kakan börjar se färdig ut. Som sagt med lite kärlek och omsorg inbakat❤
När kakan är färdigräddad, ta ut den från ugnen och låt den svalna.
Under tiden kakan svalnar - Gör jag frostingen: Vispar smöret luftigt i några minuter, häller sedan i florsockret och till sist färskosten. Gör i den här ordningen för att få en luftigare frosting. Sedan är det bara att hälla på morotskakan, låta stelna något och sedan skära bitar. Dags att njuta❤